Γερνώντας στο σπίτι: Τι να κάνετε εάν οι σκάλες αποτελούν πρόβλημα

Απολαύστε το φθινόπωρο της ζωής σας, κάνοντας τον αγαπημένο σας χώρο ασφαλή για διαμονή.

Συντάχθηκε από τον Stannah

Γεράστε στο σπίτι σας με έναν ανελκυστήρα σκάλας Stannah

Μπορεί το κοινωνικό υπόβαθρο και τα επίπεδα εισοδήματος να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο έχουν μια κοινή αποστολή: να επιλύσουν το πρόβλημα της γήρανσης στο σπίτι. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον όρο, το  CDC ορίζει τη γήρανση στο σπίτι ως εξής:

«Η ικανότητα να ζει κανείς στο σπίτι και την κοινότητά του με ασφάλεια, ανεξαρτησία και άνεση, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος ή επιπέδου ικανοτήτων».

Έχοντας ζήσει χρόνια δημιουργώντας αναμνήσεις στην οικογενειακή τους εστία, πολλοί Κύπριοι απορρίπτουν την ιδέα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κατοικία τους, απλώς επειδή γέρασαν. Εάν έχετε δικό σας σπίτι, μπορεί να αναρωτιέστε ήδη για το εάν μπορείτε να συνεχίσετε να μένετε εκεί μακροπρόθεσμα, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία σας. Δεν είναι όμως απλό πράγμα να συνεχίσει να ζει κανείς ανεξάρτητα σε μια προχωρημένη ηλικία και είναι σημαντικό να προνοήσει κανείς για αυτό από νωρίς.

Αξιολογώντας το επίπεδο κινητικότητάς σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε τους σωματικούς περιορισμούς σας και το πώς αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή σας ρουτίνα καθώς γερνάτε. Μπορείτε να μεταφέρετε πράγματα από τον ένα όροφο στον άλλο; Χρειάζεστε να χρησιμοποιήσετε την κουπαστή; Μπορείτε να περπατήσετε σε μια επίπεδη περιοχή 200 μέτρων περίπου χωρίς βοήθεια; Είναι απαραίτητο να απαντήσετε με ειλικρίνεια, καθώς μόνο εάν έχουμε μία ρεαλιστική εικόνα του επιπέδου κινητικότητάς σας, θα μπορέσουμε να σας προτείνουμε την καλύτερη επιλογή για εσάς στο μέλλον. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το επίπεδο κινητικότητάς σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και δραστηριότητες που βρίσκετε σήμερα εύκολες μπορούν να γίνουν δύσκολες αύριο. Αν και η ασφαλής γήρανση στο σπίτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τα κατάλληλα υποδήματα μπορούν και αυτά να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων εντός του σπιτιού. Άλλες μικρές προσθήκες, όπως για παράδειγμα μπάρες στήριξης στα κατάλληλα σημεία ή μια ανθεκτική καρέκλα για το ντους μπορούν να αναβαθμίσουν άμεσα την ασφάλεια του σπιτιού σας. Ωστόσο, όταν οι σκάλες αποτελούν πρόβλημα, τα πράγματα γρήγορα περιπλέκουν.

Τι να κάνετε σχετικά με τις σκάλες.

τι να κάνετε σχετικά με τις σκάλες

Πολλοί από εμάς θυμόμαστε ακόμα πώς ήταν να ανεβοκατεβαίνουμε δυο-δυο τα σκαλιά, ως έφηβοι. Δυστυχώς όσο περισσότερο γερνάμε τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να γινόμαστε και αυτό ξεκινάει με το να μπορείτε να κατεβαίνετε με ασφάλεια τη σκάλα το πρωί και να την ανεβαίνετε ξανά το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Τι γίνεται όμως ένα χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε τη σκάλα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα; Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τη σκάλα του. Εάν περνάτε την ημέρα σας προσπαθώντας να αποφύγετε τις σκάλες (κατεβαίνετε τη σκάλα το πρωί και δεν την ξανανεβαίνετε μέχρι να έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο το βράδυ) αυτό είναι ενδεικτικό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές. Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, ο ανελκυστήρας σκάλας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για ηλικιωμένους ανθρώπους που θέλουν να νιώθουν ασφαλείς και ανεξάρτητοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Με τον ανελκυστήρα σκάλας θα μπορείτε πλέον να απολαμβάνετε τη ζωή σας στον αγαπημένο σας χώρο: δίνει πρόσβαση στον επάνω όροφο του σπιτιού σας ώστε να μπορείτε να μετακινείστε σε όλους τους χώρους του και διευκολύνει τις καθημερινές σας δραστηριότητες δημιουργώντας ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

Μετακόμιση: μια δύσκολη απόφαση

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της επιλογής ενός ανελκυστήρα σκάλας είναι ότι πρόκειται για μία απλή λύση. Αντί να αφήσετε το σπίτι σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μιας πλήρους μετακόμισης, μπορείτε να επιλύσετε απλά το πρόβλημα της σκάλας χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε τίποτα άλλο στο υπόλοιπο σπίτι σας. Η μετακόμιση μπορεί να σας κοστίσει αρκετά, ειδικά εάν επιλέξετε να μετακομίσετε σε κάποια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης. Τις περισσότερες φορές, ο νέος χώρος διαβίωσης είναι αρκετά μικρότερος αναγκάζοντάς σας να πάρετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις ως προς το ποια πράγματα θα κρατήσετε και ποια θα αφήσετε πίσω. Με τον ανελκυστήρα σκάλας, μπορείτε να κρατήσετε όλα τα πολύτιμα υπάρχοντά σας και να τα εκθέσετε με περηφάνια σε όλο σας το σπίτι.

Γεράστε στο σπίτι σας με έναν ανελκυστήρα σκάλας Stannah

Aπό δύο ορόφους σε έναν

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται συχνά είναι η να μεταφέρετε την κρεβατοκάμαρά σας στο ισόγειο.  Παρόλο που η λύση αυτή φαίνεται να είναι πρακτική, δεν βολεύει να κάνετε ότι ζείτε σε μονώροφη κατοικία, ιδιαίτερα εάν δέχεστε συχνά επισκέπτες. Είτε νοικιάζετε το σπίτι σας, είτε αυτό σας ανήκει, τα έξοδά σας αφορούν ολόκληρη την κατοικία. Για ποιο λόγο λοιπόν να θέλετε να στριμώξετε τη ζωή σας στο μισό χώρο; Άλλες επιλογές όπως η εγκατάσταση ασανσέρ ακούγονται καλές αλλά είναι πολύ ακριβές για τον προϋπολογισμό μιας μέσης οικογένειας και απαιτούν βαριές οικοδομικές εργασίες.

Γεράστε στο σπίτι σας με έναν ανελκυστήρα σκάλας Stannah

Σωματική αντοχή: μία βασική παράμετρος

Η τιμή, ο χώρος και η πρακτικότητα αποτελούν σημαντικά κριτήρια όταν εξετάζετε τον καλύτερο τρόπο για να γεράσετε στο σπίτι σας. Ωστόσο, η σωματική αντοχή είναι κάτι που παραβλέπεται συχνά. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως να μεταφέρετε τη μπουγάδα ή τα ψώνια σας στον επάνω όροφο, γίνονται ευκολότερες με έναν ανελκυστήρα σκάλας. Και επειδή ο ανελκυστήρας σκάλας λειτουργεί με τηλεχειριστήριο, μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε και ως ανυψωτήρα, εξοικονομώντας σας αμέτρητα ανεβοκατεβάσματα για να έχετε την αντοχή να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν.

Στην τελική, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς ποια επιλογή ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και την οικογένειά σας. Η Stannah λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια και διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να σας βοηθήσει να γεράσετε με ασφάλεια στο σπίτι σας. Εάν πιστεύετε ότι ένας ανελκυστήρας σκάλας θα μπορούσε να αποτελέσει πρακτική λύση για εσάς, επικοινωνήστε με τον αξιόπιστο συνεργάτη της Stannah στην Κύπρο, Prosvasis Ltd, για δωρεάν πληροφορίες και συμβουλές, χωρίς καμία υποχρέωση.